1789-1806: In Frankrijk woedt de Revolutie: de kerkelijke diensten zijn verboden, de kerkgebouwen verlaten, de seminaries gesloten, priesters worden vervolgd en onthoofd.

 

Wat er ook gebeure, zeker van de roepstem van zijn Meester, zet 

Jacques François Dujarié

in het verborgene, zijn voorbereiding op het priesterschap verder. In het geheim wordt hij priester gewijd op 26 december 1795. Gepassioneerd voor het Evangelie, voert hij, tijdens de nacht, clandestienzijn priesterambt uit in Ruillé en omgeving. Eens de kalmte en de rust hersteld, wordt hij in januari 1803, pastoor benoemd van Ruillé.

Een zorg: op 4 km van het dorpscentrum, verspreid in het heuvelachtig landschap, bevinden zich boerderijen waar Jezus Christus niet wordt verkondigd, waar kinderen niet leren lezen of schrijven en zieken geen bezoek krijgen.

Ware ijver is vindingrijk: twee vrijwilligsters zijn voldoende voor deze taak.

Pastoor Dujarié vindt deze vrijwilligsters en bouwt voor hen een eenvoudig huisje. In 1806 is La Petite Providence’, de kleine Voorzienigheid, voltooid.

Woorden wekken, voorbeelden strekken: de kleine groep groeit in aantal en is werkzaam in de omliggende parochies. In 1808, telt de groep een tiental leden. De nood aan een “leidende figuur” wordt steeds meer voelbaar.

De Voorzienigheid waakt… In het verre Bretagne, in Pléhédel, voelt

Zoé du Roscöat, 

Moeder Marie-Madeleine, zich geroepen tot een aan de Heer toegewijd leven in een arme congregatie. Gods hand leidt haar naar Pastoor Dujarié en de heuvels van Ruillé.

In 1820 wordt ze door de Zusters verkozen als eerste Algemeen Overste.

In 1822 wordt de kleine groep erg beproefd: Moeder du Roscoät sterft ten gevolge van een ziekte. Op een voor ons ondoorgrondelijke wijze,bereidt de Heer op het eiland Bréhat in de Côtes d’Armor, de zending van

Perrine Aimée Lecor

voor. Zij zal ‘Moeder Marie’ genoemd worden met als taak het kleine instituut vorm te geven en te versterken. Onder haar impuls ontstaan, in Frankrijk, vele communiteiten die zich in dienst stellen van de armen, de kinderen en de zieken.Jubilé - Jubilee - Jubeleum 2017

French

Scout leaders

in Lincoln

ENGLISH

FRANCAIS

NEDERLANDS

Message de Soeur Martine MEUWISSEN

supérieure générale

 

Noël 2017

 

Kerstmis 2017

 

Christmas 2017